ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ



Άρθρο 1ο -  ΙΔΡΥΣΗ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ

Ιδρύεται πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος των απανταχού Μεγαλοχωριτών με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ» και έδρα το Δ.Δ. ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ.
Αρχή του θεωρεί την κοινωνική  προσφορά που βασίζεται στην ευσυνειδησία, την προσωπική βούληση και την ελεύθερη έκφραση.

Άρθρο 2ο -   ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του Συλλόγου είναι:

1.      Η συμβολή και εκπολιτιστική εξύψωση, και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των μελών του Συλλόγου.
2.      Η ηθική, πνευματική και κοινωνική εξύψωση των μελών του και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και σύσφιξης των μεταξύ τους σχέσεων.
3.      Η συγκέντρωση και καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν το χωριό μας και η ανάλυση, μελέτη, προώθηση και υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για την επίλυσή τους.
4.      Η συμμετοχή σε κάθε δίκαιο αγώνα των κατοίκων για την κατάκτηση και κατοχύρωση δημοκρατικών δικαιωμάτων, και η αντιπροσωπευτική παρουσία στα Δημοτικά και Τοπικά συμβούλια.
5.      Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των κρατικών φορέων για τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που απειλούν το μέλλον του τόπου και την δημόσια υγεία.
6.      Η παροχή δυνατότητας στους κατοίκους του Μεγαλοχωρίου για έκφραση και συμμετοχή σε συλλογική κοινωνική δράση.
7.      Ο εξωραϊσμός του χωριού, η βελτίωση της φυσικής ομορφιάς, η δεντροφύτευση, η ανακύκλωση, η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, η μέριμνα για την εθελοντική υγιεινή δημοσίων χώρων.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του ο σύλλογος συνεργάζεται με την Ενορία, με τις Δημοτικές και Τοπικές Αρχές, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, άλλους συλλόγους και οργανώσεις, με φορείς της εκπαίδευσης, ειδικούς επιστήμονες, καθώς και με κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχή εκπλήρωση τους, αποστασιοποιημένους όμως πάντα από τις πολιτικές παρατάξεις και τα κομματικά ή άλλα συμφέροντα.

Άρθρο 3ο -  ΜΕΣΑ

Η προώθηση των σκοπών του Συλλόγου γίνεται με όλα τα νόμιμα μέσα τα οποία ενδεικτικά είναι:
1.      Απαιτούμενες ενέργειες και παραστάσεις προς όλες τις αρμόδιες αρχές, Νομικά και Φυσικά πρόσωπα.
2.      Ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στον Τύπο.
3.      Η συνεργασία με άλλους Συλλόγους και Σωματεία που είτε υπάρχουν ή πρόκειται να ιδρυθούν και που έχουν τους ίδιους, παρόμοιους ή συναφείς σκοπούς.
4.      Η δημιουργία χορευτικών, θεατρικών και συναφών ομάδων για όλες τις ηλικίες.
5.      Η πραγματοποίηση διαλέξεων, εκδρομών, εορτών, χορών, αθλοπαιδιών, αγώνων, εράνων, μελετών, θεατρικών και κινηματογραφικών παραστάσεων.
6.      Η ίδρυση βιβλιοθήκης, αναγνωστηρίου, εντευκτηρίου, λέσχης καθώς και η έκδοση εφημερίδας, περιοδικού, βιβλίων και λευκωμάτων.
7.      Η δημιουργία τράπεζας αίματος.
8.      Η δημιουργία ιστοσελίδας του συλλόγου.

Άρθρο 4ο -  ΜΕΛΗ

Τα μέλη του Συλλόγου είναι τακτικά και επίτιμα.
1. α) Ως τακτικά μέλη γίνονται δεκτά και εγγράφονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, ύστερα από γραπτή αίτηση τους, όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στο Μεγαλοχώρι και στους όμορους συνοικισμούς, ανεξαρτήτου φύλου, και όλοι οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και φίλοι του Μεγαλοχωρίου.
β) Τακτικά μέλη γίνονται επίσης οι σύζυγοι και τα τέκνα των προαναφερόμενων τακτικών μελών ανεξάρτητα από τον τόπο γεννήσεώς τους.
γ) Τα ως άνω μέλη πρέπει να έχουν συμπληρώσει ηλικία των 17 ετών ανεξάρτητα από τον  τόπο διαμονής τους, στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.
δ) Σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως εγγραφής δύναται να ασκηθεί προσφυγή στην γενική Συνέλευση των μελών.
2. α). Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται όσοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον Σύλλογο ή συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη των σκοπών του. Το ίδιο ισχύει και για τα μη μέλη.
β). Τα επίτιμα μέλη εγγράφονται από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άρθρο 5ο -  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ
1. Όλα τα μέλη είναι ίσα μεταξύ τους και συμμετέχουν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Συλλόγου. Κάθε τακτικό μέλος, έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Μέλη που δεν είναι ταμειακώς εντάξει ούτε εκλέγουν, ούτε εκλέγονται.
2. Κάθε τακτικό μέλος αποκτά το δικαίωμα του εκλέγειν αμέσως μετά την εγγραφή του και αφού εκπληρώσει τις ταμειακές του υποχρεώσεις, και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έναν (1) μήνα μετά την εγγραφή του και την εκπλήρωση των ταμειακών του υποχρεώσεων. Εξαιρετικά για τις πρώτες αρχαιρεσίες του Συλλόγου τα ανωτέρω δικαιώματα έχουν όλα τα ταμειακώς εντάξει τακτικά μέλη ανεξάρτητα από τον χρόνο της εγγραφής τους.
3. Το δικαίωμα εγγραφής του μέλους στο Σύλλογο είναι πέντε (5) Ευρώ, που συνοδεύει τη γραπτή αίτηση εγγραφής του προς το Δ. Σ. Κάθε μέλος υποχρεούται να δίνει ετήσια συνδρομή που θα καθορίζεται από την Γενική Συνέλευση.                       
4. Τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα να προτείνουν ο,τιδήποτε εξυπηρετεί τους σκοπούς του Συλλόγου με γραπτή πρόταση τους προς το Δ. Σ. το οποίο και αποφασίζει γι’ αυτή.
5. Τα μέλη του Συλλόγου δικαιούνται να αποχωρούν ελεύθερα από αυτόν όταν το ζητήσουν εγγράφως. Η αποχώρηση πρέπει να γνωστοποιείται τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν την λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος αυτού· αναγγέλλεται δε στη Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ανωτέρω υποχρεούται ο Γενικός Γραμματέας να ανακοινώσει την αποχώρηση στην πρώτη Γενική Συνέλευση.
6. Το Δ.Σ. εποπτεύει  τη συμπεριφορά των μελών του Συλλόγου, ώστε να διατηρείται το πνεύμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης, συνεπώς έχει καθήκον να συμβουλεύει και να ανακαλεί στην τάξη την ευπρεπή συμπεριφορά στον τόπο της εργασίας και μάλιστα στις Συνελεύσεις. Για κάθε απρεπή συμπεριφορά ή παράλειψη και παράβαση των περί Σωματείων Νόμων και κάθε πρόκληση ζημιάς στους σκοπούς του Συλλόγου επιβάλλονται από τη Γενική Συνέλευση κατόπιν εισηγήσεως του Δ.Σ. οι ποινές της επιπλήξεως και αποβολής εκ του Σωματείου αν ψηφίσουν αυτές τα 3/4 από τα παρόντα μέλη. Ο αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης κοινοποιούνται εγγράφως από το Δ.Σ. και "επί αποδείξει" στον ενδιαφερόμενο.
7. Κάθε μέλος του Συλλόγου που καθυστερεί επί δύο (2) χρόνια τις τακτικές συνδρομές του διαγράφεται από το Δ.Σ.
8. Επανεγγράφονται οι τακτοποιηθέντες ταμειακώς και οι παραιτηθέντες οικειοθελώς κατόπιν έγγραφης αιτήσεώς τους. Επίσης επανεγγράφονται οι ήδη αποβληθέντες με απόφαση και πάλι της Γενικής Συνέλευσης εάν δεν υφίσταται πλέον ο λόγος για τον οποίο είχαν αποβληθεί και εφόσον το ζητήσουν εγγράφως.
9. Τα καθοιονδήποτε τρόπο διαγραφόμενα μέλη στερούνται του δικαιώματος αναλήψεως των ποσών που καταβλήθηκαν από αυτά για δικαιώματα εγγραφής, συνδρομών ή άλλων εισφορών.

Άρθρο 6ον -  ΠΟΡΟI ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πόροι του Συλλόγου είναι:
1.      Τα ποσά εγγραφής και οι τακτικές ετήσιες εισφορές των μελών του.
2.      Οι έκτακτες εισφορές των μελών ή άλλων Νομικών ή φυσικών προσώπων, οργανισμών κλπ.
3.      Οι δωρεές, κληροδοσίες και κάθε αγαθό το οποίο περιέρχεται στην περιουσία του Συλλόγου, εφόσον ο χορηγός (δωρητής) δεν θέτει σκοπούς που είναι αντίθετοι στους σκοπούς του Συλλόγου. Οι δωρεές γίνονται δεκτές κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ.
4.      Το καθαρό προϊόν από εισπράξεις εράνων, εορτών, διαλέξεων, παραστάσεων, εκδρομών, χοροεσπερίδων, συνεστιάσεων, εκδόσεως εντύπων και λευκωμάτων, λαχείων και λαχειοφόρων αγορών του Συλλόγου.



Άρθρο 7ο -  ΔΩΡΗΤΗΣ-ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Όσοι προσφέρουν με καθοιονδήποτε τρόπο στον Σύλλογο το χρηματικό ποσό των 500-3000 ευρώ ή άλλο κινητό ή ακίνητο αντικείμενο αναλόγου αξίας, θεωρούνται και ονομάζονται Δωρητές του Συλλόγου. Επίσης όσοι προσφέρουν ποσό άνω των 300 ευρώ θεωρούνται και ονομάζονται Ευεργέτες του Συλλόγου.
Οι ανωτέρω εισφορές καταχωρούνται κατά κατηγορίες σε ειδικό βιβλίο ΔΩΡΗΤΩΝ και ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ του Συλλόγου και τα ονόματα των ανωτέρω αναγράφονται σε ειδική πινακίδα που αναρτάται εντός των γραφείων του.

Άρθρο 8ο - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

1.      Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου και απαρτίζεται από τα μέλη του.
2.      Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μία φορά το έτος, κατά τον μήνα Φεβρουάριο και έκτακτα οποτεδήποτε και εφόσον το κρίνει αναγκαίο το Δ.Σ. ή το ζητήσει το 1/5 των ταμειακώς εντάξει μελών με έγγραφη αίτησή τους όπου θα αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Δ.Σ. με έγγραφη πρόσκληση που θα αποστέλλεται δέκα (10) ημέρες νωρίτερα και θα καθορίζει σαφώς: α) τον τόπο, την ημέρα και την ώρα της συνελεύσεως, β) τα προς συζήτηση θέματα και γ) εάν η συνέλευση είναι πρώτη ή δεύτερη ως προς τον απαιτούμενο αριθμό μελών για απαρτία. Η άνω πρόσκληση πρέπει να τοιχοκολλάται και στο Γραφείο του Συλλόγου ή στην ιστοσελίδα του Συλλόγου δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης.
3.      Η Γενική Συνέλευση πριν αρχίσει τις εργασίες της εκλέγει Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα που κρατάει πρακτικά. Οι ανωτέρω εκλέγονται με ανάταση των χειρών και με σχετική πλειοψηφία κατόπιν αίτησης του 1/3 τουλάχιστον των παρόντων μελών. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία.
4.      Η Γενική Συνέλευση μεταρρυθμίζει ή τροποποιεί το Καταστατικό, αποφασίζει επί προσφυγών για εγγραφή, διαγραφή ή αποβολή των μελών και αποφασίζει γενικά για κάθε θέμα που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου του Συλλόγου.
5.      Στην τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται απολογισμός του περασμένου έτους με ανάγνωση του πορίσματος του Εποπτικού Συμβουλίου, συζητείται, εγκρίνεται ή τροποποιείται ο προϋπολογισμός του επομένου έτους.
6.      Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται σε αυτή το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών του Συλλόγου συν ένα. Όταν δεν υπάρχει απαρτία στην πρώτη σύγκληση η Γ.Σ. υποχρεωτικά συνέρχεται πάλι για δεύτερη φορά σε δέκα (10) ημέρες το πολύ, με τα ίδια θέματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.

Άρθρο 9ο - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

1.      Κάθε τρία (3) έτη η τακτική Γενική Συνέλευση, αφού εξαντλήσει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, εκλέγει το νέο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο. Το προσωρινό προεδρείο της Γενικής Συνελεύσεως αποτελεί και την Εφορευτική Επιτροπή.
2.      Οι υποψηφιότητες των τακτικών μελών υποβάλλονται 48 ώρες τουλάχιστον προ της συγκλήσεως της Γενικής Συνελεύσεως και εγγράφονται τα ονοματεπώνυμα τους από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου σε ανηρτημένο εντός της αίθουσας πίνακα υποψηφίων. Επί ενστάσεων κατά των υποψηφίων αποφασίζει αμέσως η Γενική Συνέλευση.
3.      Κατόπιν διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την εκλογή εννέα (9) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) και τριών (3) μελών του Εποπτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.), καθώς και δύο (2) αναπληρωματικών.
4.      Σε κάθε ψηφοφόρο διανέμεται φάκελος και ομοιόμορφο λευκό χαρτί (ψηφοδέλτιο) στο οποίο αναγράφει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων που προτιμά, μέχρι τρεις (3) για το Δ.Σ. και μέχρι δύο (2) για το Ε.Σ. Το ψηφοδέλτιο αυτό τίθεται από τον ψηφοφόρο σε φάκελο που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου και ρίπτεται εντός καταλλήλου ψηφοδόχου, αφού συγχρόνως συμπληρωθεί το όνομά του και υπογράψει στον πίνακα των ψηφισάντων.
5.      Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ανοίγεται η ψηφοδόχος ενώπιον των υποψηφίων και μελών του Συλλόγου, γίνεται η αποσφράγιση των φακέλων, η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και ανακηρύσσονται οι εκλεγέντες από την Εφορευτική Επιτροπή, η οποία καταρτίζει και υπογράφει το Πρακτικό της ψηφοφορίας που παραδίδει στον Πρόεδρο του Δ.Σ. μαζί με όλα τα άλλα έγγραφα των αρχαιρεσιών. Όσοι έλαβαν κατά σειρά τις περισσότερες προτιμήσεις θεωρούνται εκλεγέντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται αμέσως κλήρωση.

Άρθρο 10ο- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1.      Ο Σύλλογος διοικείται από εννεαμελές (9) Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται ανά τριετία σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος Καταστατικού και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γραμματέα, τον Ταμία και πέντε (5) Συμβούλους.
2.      Το Δ.Σ. εντός οκτώ (8) ημερών από των αρχαιρεσιών συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση με την μέριμνα  του  μέλους που πλειοψήφησε και συγκροτείται σε σώμα, εκλέγοντας από τα μέλη του τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και τον Ταμία. Κατά την ίδια μέρα συντάσσεται Πρακτικό Παραδόσεως και Παραλαβής μεταξύ παλαιού και νέου Συμβουλίου.
3.      Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. θεωρούνται οι τρεις (3) πρώτοι κατά σειρά επιλαχόντες και αντικαθιστούν κάθε μέλος του Δ.Σ. που ήθελε αποχωρήσει για οιονδήποτε λόγο.
4.      Εξαιρετικά η θητεία του εκλεγέντος υπό των ιδρυτών προσωρινού Δ.Σ. λήγει άμα εγκριθεί το παρόν Καταστατικό οπότε αυτό λογίζεται ως αυτοδικαίως παραιτηθέν και υποχρεούται να συγκαλέσει την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση για την εκλογή οριστικού Δ.Σ. εντός έξι (6) μηνών από της ως άνω εγκρίσεως του Καταστατικού.
5.      Τα μέλη του Δ.Σ. ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το Νόμο, το παρόν Καταστατικό και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Αυτά όμως δεν ευθύνονται για απόφαση που ελήφθη σε συνεδρίαση και δεν παρέστησαν ή παριστάμενα διαφώνησαν, εφόσον η απουσία ή η διαφωνία προκύπτει από τα Πρακτικά.

Άρθρο 11ο -  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.      Το Διοικητικό Συμβούλιο διοικεί, συντονίζει και διαχειρίζεται τα συμφέροντα, τις υποθέσεις, την περιουσία του Συλλόγου και παίρνει όλα τα πρόσφορα μέτρα για την αντιμετώπιση και τη λύση των προβλημάτων του σύμφωνα με το Καταστατικό.
2.      Το Δ.Σ. προπαρασκευάζει τις εργασίες των Γενικών Συνελεύσεων, συγκαλεί αυτές και εκτελεί τις αποφάσεις τους.
3.      Συνιστά επιτροπές για καταμερισμό και υποβοήθηση του έργου, ελέγχει και κατευθύνει αυτές και φέρει ακέραια την ευθύνη για τη δραστηριότητα τους.

Άρθρο 12ο -  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

1.      Το Δ.Σ. συνέρχεται με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του τακτικά, μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες, και έκτακτα όταν τούτο κριθεί σκόπιμο από τον Πρόεδρο ή από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη, αν υποβάλλουν σχετική έγγραφη αίτηση. Στην τελευταία περίπτωση ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Δ.Σ. εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης, αν όμως αρνείται ή το αμελήσει, τότε το δικαίωμα συγκλήσεως του Δ.Σ. έχει ο Αντιπρόεδρος και οι αιτούντες.
2.      Η πρόσκληση σε συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. δίνεται σε όλα τα μέλη του με την μέριμνα του Γραμματέα το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν τη συνεδρίαση με αποδεικτικό επίδοσης ή συστημένης επιστολής.
3.      Το Δ.Σ. συνεδριάζει εν απαρτία παρουσία πέντε (5) τουλάχιστον εκ των μελών του και οι αποφάσεις του λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, και εάν υπάρξει ισοψηφία απορρίπτεται η ένσταση.
4.      Όταν μέλος του Δ.Σ. απουσιάσει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις χάνει το αξίωμα του και αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά. Εάν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά, καλείται η Γενική Συνέλευση για εκλογή αντικαταστάτη.
5.      Σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή δια  οιονδήποτε λόγο κήρυξης έκπτωτου του Προέδρου, το Δ.Σ. συνέρχεται για τον λόγο αυτό εντός το πολύ δεκαπέντε (15) ημερών και εκλέγει μεταξύ των άλλων μελών τον νέο Πρόεδρο. Το ίδιο γίνεται και για τον Αντιπρόεδρο, τον Γεν. Γραμματέα και τον Ταμία.
6.      Τα πρακτικά των συνεδριάσεων τηρούνται από τον Γραμματέα του Συλλόγου.
7.      Στην αρχή κάθε συνεδριάσεως διαβάζονται και υπογράφονται τα πρακτικά της προηγούμενης  εφόσον δεν είχαν υπογραφεί.

Άρθρο 13ο -  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

1.      Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τον Σύλλογο σε όλες τις σχέσεις του ενώπιον κάθε διοικητικής και δικαστικής αρχής δικαστικά και εξώδικα εκτός αν αποφασίζει διαφορετικά η Γενική Συνέλευση ή το Δ.Σ. Εκπροσωπεί τον Σύλλογο σε όλες τις περιουσιακές σχέσεις με τρίτους, υπογράφει με τον Γραμματέα τα εντάλματα πληρωμών και με τον Ταμία τα διπλότυπα εισπράξεων. Συγκαλεί δε τις Γενικές Συνελεύσεις σύμφωνα με το Καταστατικό.
2.      Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο.

Άρθρο 14ο -  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

1.      Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου φυλάει τα βιβλία του Συλλόγου, την σφραγίδα και την αλληλογραφία του. Συνυπογράφει με τον Πρόεδρο τα χρηματικά εντάλματα πληρωμών, την αλληλογραφία και όλα τα επίσημα έγγραφα. Γράφει με ακρίβεια τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. που τα συνυπογράφει με τον Πρόεδρο και τα λοιπά μέλη που ήταν παρόντα στην αντίστοιχη συνεδρίαση. Συντάσσει με τον Ταμία τον Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό κάθε διαχειριστικής περιόδου.
2.      Όταν ο Γραμματέας απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από τον Πρόεδρο.

Άρθρο 15ο -  ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ

1.      Ο Ταμίας φυλάει τα βιβλία Εσόδων και Εξόδων του Συλλόγου, είναι υπόλογος και έχει ποινική και αστική ευθύνη για κάθε πληρωμή χρημάτων χωρίς ένταλμα.
2.      Ο Ταμίας μεριμνά για την είσπραξη των δικαιωμάτων εγγραφής των συνδρομών, των έκτακτων εισφορών και όλων εν γένει των προς τον Σύλλογο οφειλών, επί τη βάση σχετικών διπλοτύπων αποδείξεων υπογραφόμενων από τον Πρόεδρο και τον ίδιο.
3.      Εκτελεί με έγγραφη εντολή του Προέδρου και του Γραμματέα κάθε πληρωμή που αποφασίστηκε από το Δ.Σ.
4.      Καταθέτει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή σε άλλη Ελληνική Τράπεζα μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα ποσά του Συλλόγου για λογαριασμό του Συλλόγου. Τα κατατιθέμενα χρήματα αναλαμβάνονται από την Τράπεζα ή το Ταμιευτήριο με υπογραφή του Προέδρου, του Ταμία ή άλλων που τυχόν ήθελε ορίσει με απόφαση του το Δ.Σ.
5.      Όποτε του ζητηθεί (του Ταμία) πληροφορεί το Δ.Σ., το Ε.Σ. και τη Γενική Συνέλευση για την ταμειακή κατάσταση του Συλλόγου.
6.      Όταν ο Ταμίας απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από άλλο μέλος του Δ.Σ. εκτός από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα.

Άρθρο 16ο -  ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1.      Το Εποπτικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι τριμελές, με δύο (2) αναπληρωματικά μέλη, και η θητεία του διαρκεί δύο έτη. Εκλέγεται όταν εκλέγονται και τα μέλη του Δ.Σ. με σχετική πλειοψηφία και υποβάλλει ενώπιον της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως τα πορίσματα του κατά τον ετήσιο Απολογισμό.
2.      Το Ε.Σ. τηρεί ξεχωριστό βιβλίο Πρακτικών και καλείται από το Δ.Σ. ένα (1) τουλάχιστον μήνα προ της συγκλήσεως της Γενικής Συνέλευσης για να εκφέρει εγγράφως τα πορίσματά του και τίθενται στη διάθεσή του τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. τα βιβλία διαχειρίσεων, η αλληλογραφία και το Αρχείο εν γένει του Συλλόγου.


Άρθρον 17ο -  ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Ο Σύλλογος έχει δική του σφραγίδα που φέρνει κυκλικά τις λέξεις "Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου" με κεφαλαία γράμματα.

Άρθρο 18ο -  ΓΙΟΡΤΗ

Ως εορτή του Συλλόγου ορίζεται η εορτή του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου του Μεγαλοχωρίου, όπου και η έδρα του Συλλόγου, στις 2 Μαΐου.

Άρθρον 19ο -  ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

1.      Ο Σύλλογος διαλύεται στις περιπτώσεις που ορίζει ο Νόμος και ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, απαρτία της οποίας απαιτείται η παρουσία των 3/4 των ταμειακώς εντάξει μελών με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.
2.      Σε περίπτωση διαλύσεως του Συλλόγου η περιουσία αυτού διατίθενται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγαλοχωρίου.

Άρθρο 20ο - ΑΣΑΦΕΙΕΣ

Κάθε ασάφεια του παρόντος Καταστατικού λύνεται από τη Γενική Συνέλευση και σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Σωματείων.

Άρθρο 21ο - ΨΗΦΙΣΗ

Το παρόν Καταστατικό αποτελούμενο από 21 άρθρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατ' άρθρο και στο σύνολο του, και εγκρίθηκε τελικά ως έχει από τα κάτωθι ιδρυτικά μέλη αυτού και θα ισχύσει μετά την κατά Νόμο έγκρισή του. 




Μοιραστείτε αυτό το άρθρο :
 
design: k.t. Copyright © 2016. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙOY>---> - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος